Boyun Ağrısı Neden Olur ?

Boyun Ağrısı Neden Olur ?

Boyun ağrısı ve ense ağrısı yetişkinlerde sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Boyun ağrısı genellikle "akut" (altı haftadan az süren), "subakut" (6 ile 12 hafta süren) veya "kronik" (12 haftadan fazla süren) olarak sınıflandırılır. Çoğu akut ağrı atağı hızlı bir şekilde düzelirken, bazı insanlar daha uzun süreli ağrı çekmeye devam eder.

ABONE OL
25 Haziran 2022 15:54
Boyun Ağrısı Neden Olur ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Boyun ağrısına, kas veya bağ suşları, artrit veya “sıkışmış” bir sinir gibi bir dizi faktör neden olabilir. Şiddetli boyun ağrısı genellikle kas-iskelet sistemiyle ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bazı rahatsızlıklar ise sadece boyun ağrısına neden olur. Bazen de boyun kas ağrısı, kas-iskelet sistemini içermeyen menenjit gibi bir bozukluktan da kaynaklanabilir.

Boyun ağrısının pek çok olası nedeni vardır, ancak ağrıya neyin neden olduğunu kesin olarak bilmek genellikle zordur. Bunun nedeni, fiziksel muayenenin ve hatta görüntüleme testlerinin çeşitli potansiyel nedenleri kolayca ayırt edememesidir. Başka bir deyişle, görüntüleme testi sonucu normal olmasına rağmen boyun ağrısı olabilirken, görüntülemede anormallikler olmasına rağmen hiç ağrı olmayabilir.

Boyun Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Boynun esnekliği; onu aşınmaya, yırtılmaya ve kırbaç gibi aşırı geren yaralanmalara karşı duyarlı hale getirdiği gibi başka kritik görevlere de sahiptir. Kötü duruş pozisyonları nedeni ile boyun kasları yıpranır ve sadece boyun ağrısı değil boyun fıtığı ağrısı da yaş ilerledikçe ortaya çıkar.

Boyun ağrısı belirtileri;

  • Boynun alt kısmında şiddetli ağrı
  • Boyun tutulması
  • Boyunda kas gerilmesi
  • Boyunda ağrılı şişlik
  • Boyun damarlarında ağrı
  • Boyundan omuzlara ve kollara yayılan ağrı
  • Omuz, kol ve parmaklarda uyuşma
  • Baş ağrısı

Boyun Ağrısı Nedenleri

Boyun ve ense kökü ağrısı birçok farklı nedenden kaynaklanabildiği gibi boyun ağrısı başka rahatsızlıklara da neden olabilir.

Zayıf ve Aşırı Kullanılmış Boyun Kasları

Uzun süre masa başında oturmak, özellikle kasları hafifçe gerilmiş pozisyonlarda durmak, boyun veya omuz bölgelerinde ağrı, ensede ağrı ve sertlik ve bazen de baş ağrısına neden olabilir. Başınızı boynunuza doğru eğmeyi içeren aktiviteler de boyun bölgesinde kas sorunlarına neden olabilir. Bunlar; tavanı boyamak, yarış bisikleti sürmek veya kafanız sabit bir pozisyondayken kurbağalama yüzmek gibi belirli spor türlerinden kaynaklanabilir.

Servikal Omurgada Aşınma ve Yıpranma

“Ense ağrısı neden olur?”, “Sağ boyun damar ağrısı ciddi bir sağlık sorunu mu?”, “Boyundan kulağa vuran ağrılar neyin habercisi?” gibi sorular boyun ağrısı çeken hastaların en merak ettiği konulardır.

Omurganın boyundaki kısmına servikal omurga denir. Jöle benzeri malzeme ve kıkırdaktan yapılmış disklerle ayrılan yedi sırt kemiğinden (omur) oluşur. Servikal omurga, omuriliği içerir. Omuriliğin uzunluğu boyunca, vücuttaki sinirlerle bağlantı kurmak için omurlar arasındaki boşluklardan omurilik sinirleri ortaya çıkar. Spinal sinirin omuriliğe en yakın kısmı spinal sinir köküdür. Boyundaki kaslar ve bağlar omurgayı destekler.

Yaşımız ilerledikçe servikal omurgada çeşitli aşınma ve yıpranma belirtileri ortaya çıkar. Servikal omurgadaki yıpranmaya bağlı olarak gelişen boyun ağrısı; kemiklere, kaslara, disklere veya bağlara zarar verebilir. Ancak ağrı aynı zamanda sinirlere veya omuriliğe verilen hasardan da kaynaklanabilir. Omurga yaralandığında bir spinal sinir kökü sıkışabilir, bu da ağrı ve bazen bir kolda güçsüzlük, uyuşma ve karıncalanma ile sonuçlanır. Omuriliğin sıkışması her iki kolda ve her iki bacakta uyuşma ve güçsüzlüğe ve bazen mesane kontrolünün kaybına (idrar kaçırma) ve bağırsak kontrolü kaybına (fekal inkontinans) neden olabilir.

Whiplash

Whiplash yani kamçı yaralanması boyun ve omuzlarda ağrıya neden olabilir. Trafik kazası sonucu oluşan bu ağrı; çarpışmanın etkisi, kafanın hızla öne ve ardından tekrar geri dönmesinden kaynaklanır. Bu durum genellikle kas ve bağ dokusunda küçük yaralanmalara, ağrılı şekilde gergin kaslara ve başınızı birkaç gün hareket ettirmede zorluğa neden olur. Belirtiler tipik olarak kısa bir süre sonra tamamen kaybolur.

Omurga Kanalının Daralması veya Disk Kayması

Omur kanalı çok darsa, omurga diski dokusu şişkinse veya dışarı sızıyorsa ve bir sinir köküne baskı uyguluyorsa, omzunuza yayılan (vuran) boyun ağrısı hissedebilirsiniz.

Boyun ve omuz ağrısı bazen omurganın iltihaplı durumlarından, çene eklemi problemlerinden veya şiddetli baş ağrılarından kaynaklanabilir. Genellikle servikal omurgadaki kemikler, tendonlar ve sinirler aynı semptomlara neden olduğundan boyun ağrısının kesin nedenini bulmak mümkün değildir. Belirli bir neden bulunamazsa, doktorlar ağrıyı “spesifik olmayan boyun ağrısı” olarak değerlendirir. Kronikleşen bir boyun ağrısı var ise nedenini bulmak uzun zaman alabilir.

Boyun ağrısı için uzman bir hekimden destek almak önemlidir. Hemen tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırın; muayene, tahlil, görüntüleme işlemleri ve fizik tedavi için %100 destek alın.

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Spesifik olmayan boyun ağrısı için çoğu tedavinin etkinliği konusunda yeterli araştırma yoktur. Sıcak su şişeleri veya yastıklarla ısı uygulamak, ağrıyı azaltmanın kolay bir yoludur. Diğer tedaviler arasında yer alan germe ve güçlendirme egzersizleri, masajlar ve ağrı kesicilerin boyun ağrısına iyi geldiği bilinmektedir. Aşağıda yer alan bilgiler, semptomlarınızı hafifletmeye ve iyileşmenizi hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Boyun ağrınızı neyin tetiklediğini araştırın. Uzun süre tek pozisyonda oturmak, karnın üzerinde uyumak ve duruş bozukluğu boyun ve omuz ağrısına neden olabilir. “Boyun ve omuz ağrısına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız öncelikle; ağrı yaşamanıza neden olan durumları keşfedip, gün içinde ağrıyı tetikleyen davranışlardan uzak durmanız gerekir.

Omuz ağrısına buz iyi gelir mi? Bazı insanlar ağrıyı azaltmak için ısı paketleri, sıcak losyonlar, ılık duş veya sıcak su şişesi tercih ederken, bazıları soğuğu tercih eder. Omuz ağrısında buz kullanmak sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Ancak cildinizi yanıklardan ve doku hasarından korumaya yardımcı olmak için daima sıcak veya soğuk paketleri bir havlu veya beze sarmaya unutmayın. En fazla 10-15 dakika uygulayın ve belirli aralıklarla devam edin.

Dinlenme geçici de olsa bir çözümdür. İlk kez boyun ağrınız olduğunda, boynunuzu dinlendirmenin ağrıyı hafiflettiğini hissedebilirsiniz. Ancak çok uzun süre dinlenmeyin çünkü çok fazla dinlenmek boyun kaslarınızı sertleştirebilir ve ağrınızın daha uzun sürmesine neden olabilir. Kasları ve bağları mümkün olan en kısa sürede gevşetmek için hafif egzersizler ve esnetmeler yapın. Eğer boyun ağrısı çok şiddetliyse öncelikle doktora başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Alçak, sert bir yastıkta uyuyun. Çok fazla yüksek yastık boynunuzun doğal olmayan bir şekilde bükülmesine neden olur ve çok yumuşak yastıklar boynunuza yeterli desteği sağlamaz. Duruşunuzun farkında olun: Kötü bir duruş boyun ağrısına neden olabilir veya mevcut boyun ağrısını daha da kötüleştirebilir. Kötü duruş boyun kaslarınıza baskı uygular ve gerekenden daha fazla çalışmasını sağlar. İster ayakta ister oturuyor olun, kamburlaşırsanız veya eğilirseniz duruşunuzu ayarlamak için bilinçli bir çaba gösterin.

Ağrıyan yere masaj yapın. Masaj, fiziksel ağrınızla başa çıkmanıza yardımcı olabilir ve ayrıca stresi ve kas gerginliğini gidermenize yardımcı olur. Masaj için uzman bir terapistle yol almanız yanlış uygulamaların önüne geçmek için iyi bir fikirdir. Eğer ağrınız olduğu anda size masaj yapacak uzman bir kişi yoksa, bir yakınınızın size hafif bir masaj yapmasını isteyebilirsiniz.

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer, Boyun Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Boyun ağrısı birinci haftanın sonunda hala geçmediyse ve giderek kötüleşiyorsa, ağrı ile birlikte uyuşma, karıncalanma varsa mutlaka doktora görünmeniz gerekir. Boyun ve omuz ağrısı için ortopedi uzmanına gidilmelidir. Ortopedi uzmanı, gerekli tetkikler yapıldıktan sonra boyun ağrısı tedavisi için krem, ağrı kesici ilaç ve fizik tedavi önerebilir.

Eğer boyun ağrınıza neden olan önemli bir hastalık durumu yoksa kullandığınız ilaçlar ile birlikte ağrınızda önemli derecede azalma olacaktır. Ağrının tamamen geçmesi için de bir fizik tedavi uzmanı ile çalışmalı, boyundaki ve omuzlardaki kas gerginliğini azaltmak için germe ve güçlendirme egzersizleri mutlaka yapılmalıdır.

Sağlıkla kalın.

En az 10 karakter gerekli